tiistai 30. joulukuuta 2014

Grand Finale

"Although deep down, you know you don't miss a place, but a strange and magical conjunction of the right place, the right moment and the right people. That year when you traveled, when you shared your life with special ones, when you were so happy. There's a tiny bit of who you were scattered among all the places you've lived in, but sometimes going back to that place is not enough to stop missing it"

Tämä tiivistää tuntemukseni vaihtovuodestani kertakaikkisen täydellisesti. Se tuli ihan sattumalta vastaan tällaisella sivustolla. Kaipuu Chesteriin on hetkittäin aivan valtava, mutta toisaalta tiedostan, että ilman niitä kaikkia tärkeitä ihmisiä takaisin palaaminen ei olisi sama asia. Vaihtovuosi oli ehdottomasti tähänastisen elämäni parasta aikaa ja todellakin suosittelen kaikkia lähtemään ulkomaille katsomaan maailmanmenoa jossain vaiheessa elämää. Kokemus voi olla jotain elämää mullistavaa.

Tämä on tämän blogin viimeinen postaus. Olen saanut kaiken sanottavani kirjoitettua, joten hyvästien aika on tullut. Nautin kovasti bloggaajan roolistani ja olen iloinen, että olen saanut jakaa tämän hienon kokemuksen teidän kaikkien lukijoiden kanssa. Blogi on myös oma matkapäiväkirjani, jonka pariin on hyvä palata muistelojen merkeissä ja suosittelenkin kaikille vaihtoonlähtijöille blogin pitämistä. Kirjoittaminen on äärettömän tehokas tapa prosessoida tapahtumia vaihdon aikana, joten omatkin ajatukset saa koottua kaiken uuden ja jännän keskellä. Tapahtumat myös muistaa paremmin näin jälkikäteen, kun on kirjoittanut niistä aikaisemmin. Tokihan bloggaaminen on työlästä, suunnittelua vaativaa ja aikaa vievää, eikä varmasti sovi jokaiselle persoonallisuudelle, mutta omalla kohdallani tämä on ollut pelkästään positiivinen kokemus.

Blogin avatessa tämä postaus tulee ensimmäisenä näkyviin, joten ajattelin näin Grand Finaleksi tehdä tähän pienen tiivistelmän vaihtovuodestani. Blogin linkki on kuitenkin yliopiston sivuilla, joten jospa sieltä eksyisi jokunen ihminen vilkaisemaan tekstejäni myös tulevaisuudessa. Jos kiinnostus herää tämän postauksen perusteella ihan kunnolla, suosittelen aloittamaan vanhimmasta postauksesta ja etenemään kronologisesti kohti loppua. En ole viitsinyt mitään tägejä tai luokituksia laittaa juttuihini, joten niitä on vähän vaikea pelkästään aiheen perusteella lueskella.

Saanen siis esitellä, vaihtovuoteni Chesterissä A:sta Ö:hön:

A: Alkuhuuma
Vaihdon alku oli hurjan kutkuttavaa aikaa. Ei tiennyt mistään mitään, tapasi valtavasti uusia ihmisiä, ympäristö oli aivan uusi, kaikki oli vielä vähän epäselvää ja jännää. Uutuudenviehätys oli kai osa sitä kulttuurishokkia, mutta kaikki tuntui mahdolliselta tuolloin, eikä sitä osannut odottaakaan, mitä kaikkea vaihdon aikana tulisi tapahtumaan. Kertakaikkisen hieno tunne, jota kaipaan kovasti.

B: Brittiläisyys
Vuoden aikana törmäsin niin moniin englannin aksentteihin, opin rakastamaan teetä ja skonsseja, kävin tuopillisella lähipubissa, opin viljelemään sanoja "please" ja "sorry" kuin natiivipuhuja, loppujen lopuksi jopa tervehtimään ihmisiä sanomalla "Hi, are ya alright?". Onko mitään britimpää olemassa?

C: Chester
Tätä ei tarvinnut edes miettiä. Chesterin pikkukaupunki vaan on niin lähellä sydäntä.

D: Dublin
Irlannin pääkaupunki, jossa lomailimme viikon pääsiäislomalla. Oikein soma paikka. Käykää ihmeessä.

E: Etihad Stadium
Manchesterissa oleva iso jalkapallostadioni, jossa kävin katsomassa lempipoikabändini, One Directionin, keikan. Elämäni paras päivä.

F: Flunkyball
Saksalainen äärettömän hauska, mutta kiero ja terveydenpäällekäyvä juomapeli. Flunkyball on ilmiö, suorastaan legenda. Oli meillä hauskaa sitä pelatessa, vaikka siitä jäikin pysyviä arpia loppuiäksi.

G: George & Dragon
Lähipubi, jossa tuli silloin tällöin käytyä mm. karaoken tai jalkapallon merkeissä.

H: Huoneeni
Huoneeni oli pientäkin pienempi, mutta tein siitä oikein kodikkaan ketunpesän itselleni. Kesät talvet se oli melkoinen pätsi, joten kylmästä ei kyllä ikinä tarvinnut kärsiä.

I: Ihmiset
Kyllä asia vain on niin, että vaihtokokemuksen kruunaa ne ihmiset, joiden kanssa sen seikkailun jaat. Minulla oli kunnia tutustua ihaniin ihmisiin, joita en ikinä unohda.

J: Juhliminen
Rugby socialsit, kaikki synttärit, Flunkyball-turnaukset, ilman syytä ulos lähtemiset porukalla. Nämä olivat kyllä vaihdon parasta antia. Miten ihmisellä voikin olla niin hauskaa? Toisinaan ihmiset lähtevät vaihtoon ihan vain ryyppäämään. Minulle vaihto oli paljon muutakin, mutta kyllä tämä vaan oli aika oleellinen osa vaihtarielämää.

K: Kulttuurishokki
Se meni oppikirjamallin mukaan: Ensin honeymoon-vaihe, jota seurasi kunnon aallonpohja ja lopulta sopeutumisvaihe. Ehkä ikävin kokemus elämässäni, mutta samalla myös erittäin opettavainen ja silmiä avaava tapahtuma.

L:Liverpool
Moderni naapurikaupunki kolmen vartin junamatkan päässä. Liverpoolissa oli aina kiva käydä shoppailemassa, teatterissa, museioissa tai muuten vain himmailemassa. Tykkäsin.

M: Matkustelu
Tulihan sitä vuoden aikana jonkin verran matkusteltuakin: Pohjois-Walesissa, lähikaupungeissa, Yorkshiressä, Edinburghissa, Irlannissa, Italiassa ja Lontoossa nyt ainakin. Enemmänkin olisi voinut reissata, mutta millä rahalla?

N: Nauru
Minut tuntevat ihmiset voivat todistaa, että minä todellakin osaan nauraa. Syksypuoli meni tuon kultturishokin kourissa, mutta joulun alla Sestrieressä oli aivan huippuhauskaa ja kevätpuolella Chesterissäkin nauroin niin paljon. Niin paljon. Ihmettelen itsekin, miten ihmisellä voi olla niin hauskaa. Mutta minulla oli. Itse asiassa kerran Julianin ryökäle onnistui nauhoittamaan hysteeristä itkunauruani, joten jos sellainen epämääräinen nauhoite alkaa levitä netissä, niin minä rupean vaatimaan tekijänoikeuksia.

O: Onnellisuus
Chesterissä olin aidosti onnellinen. Tiedostin tämän jo siellä ollessani ja yritin imeä sitä tunnetta itseeni kaikin mahdollisin tavoin. Ja nyt en tarkoita mitään perustyytyväisyyttä elämään, vaan oikeasti sellaista onnea, että välillä on pakko pysähtyä ja melkein itkeä, kun meinaa pakahtua siihen onneen. Ja tanssia kaduilla auringonnousun aikaan julistaen koko maailmalle kovaan ääneen kuinka rakastat elämää. Oletteko ikinä olleet niin onnellisia? Minulle tuon tason onnellisuus ei ole mitenkään jokapäiväistä, mutta Chesterissä se oli kuukausia vallitseva olotila, jota kaipaan varmaan kaikkein eniten.

P: Pubikulttuuri
Rakastan pubikulttuuria. Pubit ovat niin ihanan lämpimiä ja kodinomaisia ympäristöjä. Sellaisia, joissa viihtyy. Siellä voi käydä tuopillisella tai syömässä tai muuten vaan chillailla kavereiden kanssa. Jotain tällaista tarvittaisiin ehdottomasti Suomeenkin! Ihmekkäänkö, että ihmiset ovat niin masentuneita ja yksinäisiä, kun ei ole mitään paikkaa, johon paeta kodin päällekaatuvia seiniä.

Q: Quay
Tämä oli vaikea kirjain ja ainoa mieleen nouseva asia ovat nämä quayt eli satamalaiturit, joihin Dublinin läpi virtaavan Liffey-joen ranta on jaettu. Katsokaa Dublinin karttaa, niin ymmärrätte. Sieltä löytyy mm. Ellis Quay, Arran Quay, Usher's Quay ja Wellington Quay.

R: Rugby
Yksinoikeudella R on omistettu rugbylle. En tiedä mikä mielenhäiriö se oli alkaa pelaamaan joukkuelajia, josta en tiedä yhtään mitään. En todellakaan ole millään tavalla urheilullinen ja joukkuelajit ovat melkeinpä kirosana. Kai se oli joku kohtalo, sillä rugbyjoukkueemme oli niin olennainen osa vaihtoa ja ilman sitä olisin jäänyt niin paljosta paitsi. Jos rehellisiä ollaan, olen aivan liian tapaturma-altis pelaamaan noin rajua kontaktilajia, mutta oli se kokeilemisen arvoista. En toivon mukaan tule enää ikinä saamaan yhtä badass mustaa silmää kuin silloin toissa syksynä! Se oli niin komea, että muistelen sitä yhä ylpeydellä.

S: Sestriere
Snowsports societyn laskettelumatka Sestriereen, Italiaan oli yksi vuoden kohokohtia. Parhaat ihmiset, paras fiilis, paras ympäristö, paras sää. Voiko ihminen muuta lomalta toivoa?

tai vaihtoehtoisesti

S: Skydiving
Kyllä, ihan oikeasti minä hyppäsin yksin lentokoneesta ja lentelin taivaalla laskuvarjolla. Ja selvisin siitä hengissä. Tämä on ehkä upein asia, mitä olen elämässäni tehnyt ja aion ehdottomasti harrastaa tätä enemmänkin vielä tulevaisuudessa kunhan olen paremmin rahoissani. Se vaan oli niin mahtavaa. Better than sex.  

T: Tesco
Kauppaketju, jossa useimmiten suoritin ruokaostokseni. Tykkäsin.

U: Uskaltaminen
Jotenkin jännästi vaihdon aikana sitä oli niin avoin kaikelle. Tiedosti, että tämä kestää vain se tietyn ajan eikä tätä hetkeä saa koskaan takaisin, niin sitä myös uskalsi heittäytyä tilanteisiin ihan eri tavalla. Esimerkiksi myöhästyä viimeisestä bussista ja jäädä keskellä yötä harhailemaan keskelle Manchesteria. Ja lopulta lähteä avuliaan vieraan miehen matkaan nukkumaan klubille. Se oli oikea seikkailu. Jostain syystä minun on vaikea soveltaa tätä ajattelumallia normielämään Suomessa. Asennevamma, tiedän.

V: Vapaus
Olihan siinä elämässä ihan omanlaista vapaudentuntua, kun sai aloittaa täysin uudessa ympäristössä uuden elämän uusien ihmisten ympäröimänä. Sai tehdä ja kokeilla kaikenlaista ilman kummempia velvoitteita. Ei minulla kyllä Suomessakaan ole mitään merkittäviä vapautta rajoittavia tekijöitä, mutta kai se viehätys oli siinä puhtaalta pöydältä aloittamisessa.

W: Wirral Riding Centre
Talli, jolla kävin ratsastamassa. Alku equestrian societyssä oli hieman tahmea, mutta kun aloin päästä säännällisesti tunneille, tuli elämään oikein mieluisaa sisältöä. Sheila on yksi parhaista ratsastuksenopettajista, jonka opissa olen ollut. Pidin hänen neuvovasta, mutta samaan aikaan kannustavasta tyylistään valtavasti. Siinä on naisella vuosikymmenien kokemus alaltaan ja se kyllä näkyi. Hintakin oli edullinen £15 per tunti ja meitä oli parhaimmillan kolme tunnilla. Ei todellakaan paha, Talli oli mukavalla paikalla ja sain ratsastaa tosi kivoilla hevosilla. Erityisesti tykästyin keinuheppamaisesti laukkaavaan Foxiin. Siinä vaan oli hevonen, jonka kanssa klikkasi ihan erityisellä tavalla. Ikuinen ikävä <3

X: Xin
Aaveenlailla käyttäytynyt kiinalainen kämppikseni, joka ei juuri osannut puhua englantia, oli nimeltään Xin. Kerrassaan erikoinen tapaus.

Y: Yliopisto
Eihän Chesterin yliopisto mikään eliittikoulu ole, mutta oikeastaan se oli minulle oikein sopiva yliopisto, josta pidin paljon. Opintotarjonta on monipuolinen ja opetus pääosin ihan hyvätasoista ainakin oman kokemukseni mukaan. Pääkampus on oikein soma, kompaktin kokoinen, ja sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa. Parasta oli kuitenkin student unionin pyörittämät societyt, joiden ansiosta vapaa-aika on täynnä mieleistä harrastustoimintaa.

Z: Zoo
Chester Zoo eli eläintarha on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Siellä oli paljon erilaisia eläimiä, joita oli hauska pällistellä. Parasta oli kuitenkin se lahjapuoti, jossa oli niin hauskaa leikkiä ja aiheuttaa pahennusta!

Ä: Äiti ja isi
Vanhemmat olivat hyvä henkinen (ja hieman myös rahallinen) tuki ja turva koko reissun ajan, vaikka yhteydenpito rajoittuikin satunnaisiin lyhyisiin puheluihin.

Ö: Önnimönniäiset
Itse satuin asumaan niin kivassa talossa, että meillä ei ollut ötököitä nurkat täynnä, mutta kaiken maailman önnimönniäiset hämähäkeistä kuoriaisiin ovat keskimäärin varsin yleisiä brittirakennuksissa ja joillain kavereilla oli niitä kyllä ihan riesaksi asti. Selvisin niin vähällä tämän asian suhteen.


Tässäpä se olikin ja voin vain todeta, että minulla todellakin oli aivan pirun hieno vaihtovuosi. Parempaa en olisi voinut toivoa.

Minä vetäydyn nyt takavasemmalle ja hyvästelen kaikki teidät lukijat. Sanallinen arkkuni on tyhjä toistaiseksi. Kenties vielä joskus elämä on niin erikoista ja tapahtumarikasta, että siitä voisi perustaa toisen blogin, mutta se aika ei ole juuri nyt. Tämä blogi on omistettu ihan vain Chesterin vaihdolle ja se on käsitelty nyt, joten voin hyvillä mielin päättää bloggaajan urani toistaiseksi. Farewell.

Se on loppu nyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti